Tizedszer tesztelték a kukorica hibrideket | Agrárágazat

Tizedszer tesztelték a kukorica hibrideket

Egy csaknem 50 oldalas kiadvány összegzi annak a posztregisztrációs fajtakísérletnek a tapasztalatait, amit 10. alkalommal hajtott végre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, összesen 28 kukorica hibriden.

– A kísérlet célja, hogy objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak – hangsúlyozta Polgár Gábor. Idén a FAO 200, 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó hibrideket vizsgálták, a silókukorica-fajták kivételével, s abból a szempontból, hogy a 2016-ban újonnan regisztrált, így a piacon még bizonyítani nem tudó hibrideknek is legyen esélyük a versenyben való részvételre. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a hazai kukoricatermesztést nagymértékben segítő, erős és jó terméseredményt produkáló fajtasort sikerült összeállítaniuk a 2016-os évre.

Idén egyébként 11 helyszínen – Debrecen, Mezőhegyes, Iregszemcse, Kaposvár, Tordas mellett az általában kisebb hozamokat eredményező térségekben is, mint a Dél-Alföld – zajlottak a kísérletek. Az előző évhez hasonlóan a 11-ből 3 helyen – Debrecenben, Székkutason, Tordason – volt vízleadás-mérési sorozat, mellyel a termésmennyiség mellett a másik nagyon fontos tulajdonság, a tenyészidő is ellenőrizhetővé válik, valamint az egyes fajták vízleadási dinamizmusa is jobban megismerhető a termelők számára.

A kísérletről eredményeit összegző dokumentumhoz ide kattintson!

Kapcsolódó cikkek

  • 2018.03.21. 09:57

    Kezdeti fejlődést a vetéssel egymenetben kijuttatott magas foszfortartalmú, ún. indító mikroelemekkel tuningolt, legalacsonyabb dózisú Radistart-P-max mikrogranulátummal, majd 2-3 leveles állapotban, gyomirtással egymenetben növényre kifújt, szintén kimagasló starterhatású Radistart FL+Bór lombtrágyával lehet hatékonyan megalapozni.

  • 2018.03.19. 10:00

    …de ez most nem egy újabb arachno tudományos-fantasztikus film címe, hanem egy előremutató biotermesztési tapasztalat. A magyar és USA-szakemberek szerint további bizonyítékot nyert az a gyakorlat, amely a növénytermesztésben előnyben részesíti a biológiai megoldásokat.