A korszerű almaültetvényeké a jövő

Közel hatvan érdeklődő vett részt azon az almavédelmi tanácskozáson, amelyet a Sumi Agro Hungary Kft. rendezett július 27-én a Nyíregyházához közeli Vajdabokorban.

A kertszemlének otthont adó 5 hektáros, 2 éves, jéghálóval fedett korszerű almaültetvény előnyei már korán megmutatkoztak, mert a mellette fekvő hagyományos ültetvényben egy nyári jégeső komoly kárt okozott. A terület tulajdonosai: Simon László és Szilágyi Csaba további jéghálós almatelepítést terveznek a most még zöldtrágyanövénnyel takart közel 5 hektáron, mert véleményük szerint a jövő gyümölcstermesztése már csak így képzelhető el gazdaságosan. Őket sem kímélte a virágzáskori fagy áprilisban: fajtától függően 10-40%-os virágelfagyást szenvedtek el, hasonlóan a megye többi gyümölcstermesztőihez. A tulajdonosok az almaültetvényeikben évek óta sikerrel alkalmazzák a Sumi Agro készítményeit, ezek hatásosságáról a jelenlévők a kertszemle során meggyőződhettek. A gyümölcsösök ezévi növényvédelmi problémáiról és a lehetséges megoldásokról Simon Zoltán, a Sumi Agro szaktanácsadója tartott előadást. A betegségek közül az almalisztharmat járványos fellépése a fogékony fajtákban (Idared, Jonathan) komoly többletvédekezésre kényszerítette az almatermesztőket. Az eddig almalisztharmatra nem fogékony fajták (Gála, Golden) levelein is megjelentek a betegség tünetei szinte minden ültetvényben. A gyakorlati tapasztalatok alapján az almalisztharmatnak egy agresszívebb változata van jelen évek óta a megyében, ami átgondoltabb védekezést igényel a növényvédelmi szakemberektől. A Sumi Agro néhány éve forgalmazza hazánkban is a Cyflamid nevű, lisztharmat elleni peszticidet, amely egy új originális hatóanyagcsalád (amidoxim) első tagja. Egyedülálló hatásmechanizmusa révén látványosan és gyorsan fejti ki hatását az almalisztharmat ellen 0,3-0,5 l/ha dózisban. Rezisztenciatörő hatása révén kiváló rotációs partnere a triazoloknak. A Cyflamid továbbá kiváló transzlaminális és gázhatással rendelkezik, amely a sűrű koronájú fáknál is erős lisztharmat elleni hatással bír.

Bár a csapadékos nyár eleji időjárás kedvezett a ventúriás varasodásnak, ennek ellenére járvány nem lépett fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami annak is köszönhető, hogy a zivatarok után gyorsan el tudták végezni a termelők a gombaölőszeres védekezéseket. A bemutató kertben is alkalmazták a tulajdonosok a Tiuram Granuflow gombaölő szert több alkalommal is. A jól bevált kontakt gombaölő szer több ponton támadja a varasodás kórokozóját, ezért rezisztencia nem alakult ki ellene sehol a világon. Betakarítás előtt 35-40 nappal kipermetezve 3 kg/ha dózisban elősegíti a gyümölcs színeződését.

Új jelenség, hogy a betegségekre rezisztens almafajtákon is varasodás és lisztharmat fertőzöttség lépett fel, helyenként számottevő kárt okozva 2017-ben, ami az eddigi növényvédelmi technológia átgondolására kényszeríti az ipari célú almaültetvények tulajdonosait. Az állati károsítók közül a takácsatkák jelentették a legnagyobb problémát, mert a meleg nyári időjárás miatt a megye több pontján gradáció lépett fel. A sűrű vízhajtásokkal zsúfolt fákon a permetlé nem képes megfelelően befedni minden levelet, ilyen esetben csak részleges hatást lehet elérni az atkák ellen. Ezért a felszaporodás kezdetén célszerű védekezni a tojásölő hatással is rendelkező Nissorun 10 WP készítménnyel, hogy minél korábban – akár már virágzáskor – mentesüljenek az almafák az atkáktól. Ha ezzel elkéstünk, akkor az Ortus 5 SC atkaölő szert javasoljuk 1 l/ha dózisban, amely a lárvák, a nymfák és a kifejlett alakok ellen hatásos, rövid 4 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő mellett.

Az ültetvényben a levéltetvek, a levélaknázó és a gyümölcsmolyok ellen két alkalommal is védekeztek a felszívódó hatású Mospilan 20 SG-vel. A méhekre nem jelölésköteles rovarölő szer kiválóan beilleszthető a védekezési technológiába a vegetáció során bármikor, akár virágzáskor is. Hosszú hatása révén kiváló rotációs partnere a fejlődésgátló inszekticideknek. A korszerű, intenzív almaültetvények visszatérő problémája a tősarjak folyamatos képződése, melyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt. Erre ad megoldást a Sumi Agro új készítménye almában, a Kabuki.  A gyomirtó szer a tősarjakra kipermetezve azok gyors elszáradását okozza, de a kétszikű gyomok is elpusztulnak a kezelés hatására. A rendezvény végén az almatermesztők egyhangúan megállapították, hogy a korszerű, jéghálós ültetvényekben  termesztett alma sikeres növényvédelem esetén gond nélkül tárolható és értékesíthető.

Sumi Agro Hungary Kft.

Tartalom közti banner a cikk végére
yes