Korlátozták a neonikotinoidok felhasználását

Az Európai Bizottság döntése alapján 2018. december 19-től kizárólag zárt termesztő berendezésben felhasználható a házi méhekre és egyéb beporzó szervezetekre kockázatosnak ítélt három, neonikotinod hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket.

A méhekre veszélyesnek ítélt neonikotinoid hatóanyagok – imidakloprid, klotianidin és tiametoxam – valamelyikét tartalmazó növényvédő szerek felhasználását először 2013-ban korlátozta az Európai Bizottság. Idén az EB további szigorításokat vezetett be a hatóanyagok felhasználását illetően.

A kapcsolódó rendeletek a határidők és a további felhasználhatóság tekintetében lényegében megegyeznek. A három hatóanyag valamelyikét tartalmazó szerek 2018. december 19-e után kizárólag zárt termesztő berendezésben (azaz üvegházban) használható fel, a csávázószerekre vonatkozóan pedig ezen időpontig vethetők szabadföldbe a kezelt magok, például az őszi kalászosok.

A szigorítás számos növényvédő szert érint. Négy termék forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét visszavonták, további 21 készítmény engedélyéből pedig törölni kellett a szabadföldi felhasználásokat. Az érintett készítmények részletes listája itt érhető el.

December 19-e után a kezelt vetőmagokat kizárólag zárt termesztő berendezésben lehet majd elvetni. A kezelt magokból fejlődő, illetve az üvegházban kezelt növényeket – beleértve a palántákat is – tilos szabadföldre kiültetni. A módosított engedélyokiratok itt érhetők el.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no