Kiváló minőségű rozs szenázs készítésének feltételei | Agrárágazat

Kiváló minőségű rozs szenázs készítésének feltételei

Dátum:
2014. augusztus 27.

?Egy tejtermelő farm számára az etetett takarmány NDF emészthetősége hozhatja a boldogulást, vagy a bukást!?- hallottam nemrég az Egyesült Államokban. Méltán emelik ki a termelők a bendőben lebontható és egyben struktúrát is adó rost jelentőségét, hiszen ez határozza meg az étvágyat, valamint a bendőfolyadék kémhatásának szabályozásában fő szerepet játszó nyáltermelést, így az állat egészségét és termelését is. 

Az Ahrhoff GmbH erjedést segítő adalékokkal is foglalkozó cég pár éve minőségi versenyt hirdetett az erjesztett tömegtakarmányok között. A sok kiváló lucerna szenázs mellett, egy kissé elöregedett rozsszenázst is kiküldött az USA-ba bírálatra a cégvezető: Jens Fahler. Nagy meglepetésre szervesanyag-, valamint rost-emészthetőség tekintetében így is kimagasló eredményt ért el a rozs szenázs. Ekkortól kezdtem ? mint takarmányozási szaktanácsadó ? én is intenzíven foglalkozni a rozzsal, mint tömegtakarmánnyal. Több tapasztalt termelővel együtt közösen vittük végig a termesztés ?finomra hangolását?, s próbáltuk megállapítani az egyik legfontosabb minőséget befolyásoló tényezőt: a vágási (kaszálási) időpontot (fenofázist), és meghatározni azt a rozsfajtát, amely ekkor kaszálva a legjobb minőséget (takarmányértéket) és nagy zöldtermést is biztosít. Ez a tényező volt az egyik legfőbb oka, hogy a nyugat-európai gazdáktól eltérően, nem terjedt el már régebben nálunk is a rozsból való szenázs készítése. A kalászosokat eddig a kalászhányás kezdetén, vagy tejesérésben kaszáltuk, s a rozs ebben a fenofázisban egy csekély táplálóanyag-tartalmú, elvénült rostfrakciójú, alig-alig emészthető takarmányt produkált. Mára a szakma már tudja, hogy az ideális vágási időpont az, amikor a kalász még hasban van. Igaz, hogy ekkor kell a legnagyobb önuralom, hiszen ?olyan intenzíven nő, hogy ha várunk egy kicsit, nagyobb hozamot takarítunk be?. Akik így tesznek, a minőséget áldozzák fel; egy-két hét alatt 20%-ról a felére csökken a nyersfehérje-tartalom, és a jó emészthetőségtől is búcsúzhatunk.
A ?zöldrozs? a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője az alábbiak miatt:
  • optimális időben betakarítva kimagasló a táplálóanyag-tartalma, mely kiváló emészthetőséggel párosul,
  • gyenge termőhelyen, szélsőséges időjárási viszonyok között is megfelelő hozamot biztosít,
  • a legkorábban betakarítható erjesztett szálasunk, így pótolhatja a hiányzó tömegtakarmányokat,
  • termelési költsége kedvezőbb a hasonló minőségű terményekéhez képest,
  • kíméli a talajt, takarékosan bánik a talaj tápanyagaival, valamint a vízzel,
  • az április közepén történő kaszálását követően a terület még hasznosítható szemes- vagy silókukorica vetésével.
 
Az évek alatt mindig kíváncsi voltam, hogy a különböző termelőknél ? tapasztalatom átadásával ? milyen minőséget tudunk elérni a rozs szenázzsal? 2013-ban a martonvásári Prograg Kft. szenázsa ? amelyet a Dr. Orosz Szilvia (akinek vizsgálatai a tömegtakarmányok tekintetében meghatározóak a gyakorló szakemberek számára) által irányított gödöllői ÁT. Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma bevizsgált ? a rozs szenázsok közül a legkiválóbb lett!
A sikerhez 3 tényező kellett: 
1/. A termelést irányító fiatal szakember: Gajdó László, aki rendkívül igényesen és lelkiismeretesen betartott minden technológiai követelményt. 
2/. A sikeres fajta megválasztása, hiszen a szélsőséges időjáráshoz szokott, hazai nemesítésű Ryefood rozsfajta vetőmagját választotta, mely meghálálta a szakszerű törődést: nyersfehérje tartalma 18,4% lett, mért emészthetőségre épülő laktációs nettó energiája 6,5 MJ/kg sza., s ami megkoronázza takarmányos szempontból a kiváló táplálóanyag-tartalmi értékeket, az az emészthetőség: a teljes szerves-anyag emészthetőség 78%, míg az NDF emészthetősége 72%! 
3/. A fenti kiváló minőségű rozs szenázs biztonságos erjedését az Ahrhoff GmbH adaléka segítette. És ez a fenti paraméterekkel jellemzett kiváló eredmény (takarmányérték) kell a ?boldoguláshoz?. Így már érthető, és megszívlelendő a bevezető sorokban olvasható mondás. A rozsnak tehát különös jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában! 
Más, gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kedvező minőséget biztosított a Dr. Kruppa József által nemesített Ryefood fajtájú takarmányrozs, mely ellenáll a zord télnek és a betegségeknek, továbbá a kaszálás időpontjáig kártevők kártétele sem volt megfigyelhető. Viszont hasonlóan más ?zöldrozs? fajtákhoz és hibridekhez, nem tűri a betakarítás időpontjában a kompromisszumot, és kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet és gondoskodást. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén sem ?szívesen? adja le nedvességtartalmát. Az idei (2014.) év tavaszán különösen hűvös volt, illúziónak tűnt a 48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyag-tartalom elérése. Ilyen körülmények között biztonságos megoldást jelent a rendkívül gyors erjedést segítő adalék, így még az ideálisnál nagyobb víztartalmú erjesztett tömegtakarmányok esetében is a legkedvezőbb tejsav-ecetsav arányt értük el. A fentebb említett martonvásári minta a 64 g/kg sza. tejsav mellett nem tartalmazott mérhető mennyiségben ecetsavat! Ennek eredményeként a jó íz, a kiváló emészthetőség jó étvágyat és jó tejtermelést biztosít, még a nyári forró időszakban is. Az elmúlt 10 évben erjedést segítő adalékunk sokszor ? valóban elkeserítő helyzetben ? mentette meg a telep legfontosabb reményét: az éves tömegtakarmány-készletet. 
 
Iván Ferenc
takarmányozási szakmérnök, szaktanácsadó
_

Kapcsolódó cikkek