Kiváló minőségű rozs szenázs készítésének feltételei

Az Ahrhoff GmbH erjedést segítő adalékokkal is foglalkozó cég pár éve minőségi versenyt hirdetett az erjesztett tömegtakarmányok között. A sok kiváló lucerna szenázs mellett, egy kissé elöregedett rozsszenázst is kiküldött az USA-ba bírálatra a cégvezető: Jens Fahler. Nagy meglepetésre szervesanyag-, valamint rost-emészthetőség tekintetében így is kimagasló eredményt ért el a rozs szenázs. Ekkortól kezdtem ? mint takarmányozási szaktanácsadó ? én is intenzíven foglalkozni a rozzsal, mint tömegtakarmánnyal. Több tapasztalt termelővel együtt közösen vittük végig a termesztés ?finomra hangolását?, s próbáltuk megállapítani az egyik legfontosabb minőséget befolyásoló tényezőt: a vágási (kaszálási) időpontot (fenofázist), és meghatározni azt a rozsfajtát, amely ekkor kaszálva a legjobb minőséget (takarmányértéket) és nagy zöldtermést is biztosít. Ez a tényező volt az egyik legfőbb oka, hogy a nyugat-európai gazdáktól eltérően, nem terjedt el már régebben nálunk is a rozsból való szenázs készítése. A kalászosokat eddig a kalászhányás kezdetén, vagy tejesérésben kaszáltuk, s a rozs ebben a fenofázisban egy csekély táplálóanyag-tartalmú, elvénült rostfrakciójú, alig-alig emészthető takarmányt produkált. Mára a szakma már tudja, hogy az ideális vágási időpont az, amikor a kalász még hasban van. Igaz, hogy ekkor kell a legnagyobb önuralom, hiszen ?olyan intenzíven nő, hogy ha várunk egy kicsit, nagyobb hozamot takarítunk be?. Akik így tesznek, a minőséget áldozzák fel; egy-két hét alatt 20%-ról a felére csökken a nyersfehérje-tartalom, és a jó emészthetőségtől is búcsúzhatunk.
A ?zöldrozs? a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője az alábbiak miatt:
  • optimális időben betakarítva kimagasló a táplálóanyag-tartalma, mely kiváló emészthetőséggel párosul,
  • gyenge termőhelyen, szélsőséges időjárási viszonyok között is megfelelő hozamot biztosít,
  • a legkorábban betakarítható erjesztett szálasunk, így pótolhatja a hiányzó tömegtakarmányokat,
  • termelési költsége kedvezőbb a hasonló minőségű terményekéhez képest,
  • kíméli a talajt, takarékosan bánik a talaj tápanyagaival, valamint a vízzel,
  • az április közepén történő kaszálását követően a terület még hasznosítható szemes- vagy silókukorica vetésével.
 
Az évek alatt mindig kíváncsi voltam, hogy a különböző termelőknél ? tapasztalatom átadásával ? milyen minőséget tudunk elérni a rozs szenázzsal? 2013-ban a martonvásári Prograg Kft. szenázsa ? amelyet a Dr. Orosz Szilvia (akinek vizsgálatai a tömegtakarmányok tekintetében meghatározóak a gyakorló szakemberek számára) által irányított gödöllői ÁT. Kft. Takarmányanalitikai Laboratóriuma bevizsgált ? a rozs szenázsok közül a legkiválóbb lett!
A sikerhez 3 tényező kellett: 
1/. A termelést irányító fiatal szakember: Gajdó László, aki rendkívül igényesen és lelkiismeretesen betartott minden technológiai követelményt. 
2/. A sikeres fajta megválasztása, hiszen a szélsőséges időjáráshoz szokott, hazai nemesítésű Ryefood rozsfajta vetőmagját választotta, mely meghálálta a szakszerű törődést: nyersfehérje tartalma 18,4% lett, mért emészthetőségre épülő laktációs nettó energiája 6,5 MJ/kg sza., s ami megkoronázza takarmányos szempontból a kiváló táplálóanyag-tartalmi értékeket, az az emészthetőség: a teljes szerves-anyag emészthetőség 78%, míg az NDF emészthetősége 72%! 
3/. A fenti kiváló minőségű rozs szenázs biztonságos erjedését az Ahrhoff GmbH adaléka segítette. És ez a fenti paraméterekkel jellemzett kiváló eredmény (takarmányérték) kell a ?boldoguláshoz?. Így már érthető, és megszívlelendő a bevezető sorokban olvasható mondás. A rozsnak tehát különös jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában! 
Más, gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kedvező minőséget biztosított a Dr. Kruppa József által nemesített Ryefood fajtájú takarmányrozs, mely ellenáll a zord télnek és a betegségeknek, továbbá a kaszálás időpontjáig kártevők kártétele sem volt megfigyelhető. Viszont hasonlóan más ?zöldrozs? fajtákhoz és hibridekhez, nem tűri a betakarítás időpontjában a kompromisszumot, és kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet és gondoskodást. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén sem ?szívesen? adja le nedvességtartalmát. Az idei (2014.) év tavaszán különösen hűvös volt, illúziónak tűnt a 48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyag-tartalom elérése. Ilyen körülmények között biztonságos megoldást jelent a rendkívül gyors erjedést segítő adalék, így még az ideálisnál nagyobb víztartalmú erjesztett tömegtakarmányok esetében is a legkedvezőbb tejsav-ecetsav arányt értük el. A fentebb említett martonvásári minta a 64 g/kg sza. tejsav mellett nem tartalmazott mérhető mennyiségben ecetsavat! Ennek eredményeként a jó íz, a kiváló emészthetőség jó étvágyat és jó tejtermelést biztosít, még a nyári forró időszakban is. Az elmúlt 10 évben erjedést segítő adalékunk sokszor ? valóban elkeserítő helyzetben ? mentette meg a telep legfontosabb reményét: az éves tömegtakarmány-készletet. 
 
Iván Ferenc
takarmányozási szakmérnök, szaktanácsadó